Yazar: Ali Bülbül Yayınevi: İstanbul Tıp Kitabevi
İnsanoğlunun yaşam süresi içerisinde en aktif ve en dinamik dönemini içeren yenidoğan dönemi, bireyin daha sonraki yaşamı konusunda yön gösterici olmaktadır. Bu dönemde dünya hayatına adaptasyon süreçlerinin birçoğu gelişir ve bireyin yaşama devam etmesi sağlanır.
Yenidoğan dönemi, çocukluk yaş dönemi içerisinde en fazla yaşam kaybının görüldüğü dönemdir. Bu dönemde yeterli ve hızlı tıbbi desteğin sağlanamaması ciddi oranlarda bebek kayıplarına neden olmaktadır. Nitekim bu durum dünya ülkelerinin gelişmişlik düzeylerini belirlemede bir ölçüt birimi olarak kullanılmaktadır.
Yenidoğan döneminde mortalitenin ana nedeni olarak bebeklerin yeterli ve uygun sağlık hizmetlerinden faydalanamamaları gösterilebilir. Yenidoğan bebeklerin hayat ile mücadelelerinde diğer yaş gruplarından farklı olarak birçok yönden desteklenmeleri gerekmektedir. Bu bebeklerin düzenli olarak beslenmelerinin sağlanması, gerekli vücut ısısının idame ettirilmesi için desteklenmeleri ve savunma sistemlerinin gelişmemiş olması
nedeniyle bazı koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Bununla birlikte hasta olan veya dengesini yitiren bebeklerde hastalıkların erken tanı ve hızlı tedavisinin sağlanamaması tüm dünya yenidoğan sağlığı içerisinde en önemli çözümlenmesi gereken sorun olarak önümüze çıkmaktadır.
Yenidoğan bebeklerdeki acil durumların erken bulgularını, bu bulguların varlığında erken teşhis metodlarını ve hızlı tedavi yöntemlerindeki ana basamakları belirlemeyi hedefleyen “Yenidoğan Acilleri” kitabımızın mevcut kaynaklar içerisinde farklı bir konumu olacaktır. Yenidoğan sürecinin diğer yaşam dönemlerine göre önemli bir farklılığı, yapılan müdahale ve uygulanan tedavilere alınabilen yüksek başarı şansıdır. Bu dönemde saptanılan birçok hastalığa yapılan uygun müdahale ve tedaviler ile birçok bebeğin yaşamı kurtulabilmekte, yaşayanlarda da ileriki dönemlerde sorunsuz olarak hayat devam edebilmektedir.
Tüm bu bilgilerimize rağmen yenidoğan döneminde atlanılan veya uygun tedavi edilmeyen basit hastalıklar bile yaşam boyu sakatlıklara hatta ölüme yol açabilmektedir. Sadece uygun şekilde beslenmenin planlanması ile engellenebilecek basit bir hipoglisemi erken tanı almaz ve uygun tedavi edilmez ise serebral kalıcı hasara neden olabilmektedir. Çevre ısısının düzenlenmesi ile engellenebi- len hipoterminin fark edilememesi veya ge- lişimini engellemek için çevresel önlemlerin alınamaması durumunda ciddi oranda bebek ölümlerine neden olabilmektedir. Yenidoğan döneminde sadece ileri teknoloji ürünleri ile
değil basit önlemler ve erken tanı ile birçok hayatın kurtulabileceği aşikardır.
Genç, bilgili ve geniş kapsamlı akademik yazar kadromuz ile hazırladığımız bu kitabın ülkemizde yenidoğan bebeklere verilen sağlık hizmetleri içerisinde, bir damla olarak, katkısının olması ümit etmekteyiz.
Saygılarımızla
Doç. Dr. Ali BÜLBÜL Doç. Dr. Hasan Sinan USLU
Özellikler |
|
Barkod | 9786054949021 |
Katkıda Bulunanlar |
|
Yazar | Hasan Sinan Uslu Ali Bülbül |
Saat 12:00'e kadar verdiğiniz siparişler aynı gün kargoda.
İletişim bölümümüzden bizlere herzaman yazabilirsiniz.
Kart bilgileriniz saklanmadan güvenli şekilde bankaya gönderilmektedir.
En iyi fiyatı sizlere en hızlı kargo ile sunuyoruz.