Saat 14:00'a kadar verilen siparişleriniz AYNI GÜN KARGO. 4500 TL ve üzeri KARGO BEDAVA
logo

    Üzümün 40 Hâli Şire Yapma - Unesco Gastronomi Şehri Gaziantep’te Prof. Dr. Ismail Hakkı Özsabuncuoğlu

    Yazar: Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu Yayınevi: Gazi Kültür A.ş. Yayınları

    Saat 14:00'e kadar verdiğiniz siparişler aynı gün kargoya verilir.
    Saat 17:00'e kadar verdiğiniz siparişler ertesi gün servise çıkar.

    Ürün Açıklaması






    Gaziantep’in tarımsal kültüründe üzüm ve üzümcülüğün asırlardır özel bir yeri vardır. Hitit


    kabartmalarında üzüm salkımları görülebileceği gibi Zeugma’dan çıkarılan mozaiklerde üzüm taneleri ve


    salkımlarının dekoratif birer motif olarak kullanıldığı görülebilir. Bu da bizlere yüzlerce yıldır üzümün bu


    yörede üretilip tüketildiğini kanıtlar niteliktedir. Nitekim Evliya Çelebi, 375 yıl önce Gaziantep civarındaki


    dağların tamamen bağlarla kaplı olduğunu ve buradaki halkın “…tatlı yediğinden tatlı dilli…”


    konuştuklarını ifade etmiştir.


    Gaziantep’e özgü tarif ve tatlardan olduğu bilinen şire hakkında günümüze kadar derli toplu bir


    çalışma yapılmamıştı. Elinizdeki kitap bu ihtiyaçtan dolayı vücut buldu. Yine yerel tatların kaybolmasını


    önlemek, bu ürünler ve nasıl yapıldıklarının gelecek nesiller tarafından bilinmesini sağlamak ve ticari olarak


    da yapılan bu ürünlerin, özel olarak (kâr amacı gütmeden) evlerde nasıl yapıldığını paylaşmak kitabın temel


    amaçları arasında sayılabilir.


    Kitap, yıllar süren titiz hazırlık süreci sonunda ortaya çıkan bu kitap üzüm, pekmez, şire yapımı, bağ


    bozumu, bastık, pestil ve daha birçok ürünün imal edilme sürecini tüm detaylarıyla aktarıyor. Bir yandan


    tarihi ve sosyolojik bilgiler aktarılırken bir yandan da üzümden elde edilen ürünlerin nasıl yapıldığı detaylı


    tariflerle kayıt altına alınıyor. Böylece Gaziantep’in zengin mutfak mirasının bir bölümü daha literatürde


    hak ettiği yeri elde etmiş oluyor.


    188 sayfadan oluşan kitap, günümüzde dünya çapında bir gastronomi şehrine dönüşen Gaziantep’in


    gündelik yaşamında üzüm ve üzümden şire elde etme kültürü üzerine oldukça kapsamlı bir araştırmaya


    dayanıyor.




    Özellikler

    Barkod 9786257518116

    Katkıda Bulunanlar

    Yazar Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu