Yazar: Yayınevi: Pelikan Tıp Teknik Yayıncılık
Gıda, doğru zaman ve doğru tespit dahilinde doğru seçildiğinde ilaç, yanlış zamanda ve yanlış tespit dahilinde yanlış seçildiğinde ise zehir etkisi gösterebilen maddelerdir. Bu nedenledir ki büyümek, gelişmek, hastalıklara karşı dirençli olmak, üremek, solunum, sindirim ve aklımıza gelebilecek tüm hayati fonksiyon ve öğeler gıdalarla sağlanabilmekte, buna karşılık kanser, Diabet, kalp ve damar hastalıkları, Alzheimer, Parkinson, alerji, zehirlenme ve enfeksiyon şeklinde sağlığı tehdit eden pek çok sorun da gene gıda'dan kaynaklanabilmektedir. Zira kullanılan katkı maddelerinin, özellikle günümüzde çok fazla artış göstermesi ve yaygın kullanımı, eğitim ve öğrenimin gıdaya yeterli payı ayırmaması, medya'da doğru ve kaynağa dayalı bilgi aktarımından ziyade reytinge dayalı haber aktarımının tercih edilmesi, gıda, tıp ve ilaç sektöründe kapitalist yaptırımların ve maddi kaygıların ağırlığını hissettirmesiyle birlikte tüketicinin doğru gıdayı seçme aşamasında bilgi eksikliği ile karşılaşması, hatta yanlış ve doğru gıda kavramlarının karışması gibi vahim sonuçlarla karşılaşmış durumdayız.
Gıdanın, yürütülen tıbbi tedavi yanında olmasa olmaz bir tamamlayıcı faktör olduğunu, doğru seçilen gıdanın yaşam kalitesini artırdığı gerçeğini tüm bu olumsuzluklara karşı anlamaya başlıyoruz. Tek sorun doğru gıda"yı keşfedebilmek. Doğru gıda terimi ile bireyin içinde bulunduğu şartlar, rahatsızlığı, metabolik farkları dikkate alındığında, bu farklı kriterlerine cevap verebilecek düzeyde olumlu etki potansiyeline sahip gıdayı kastediyorum.
Bir genç için kaliteli protein büyüme ve gelişmeyi hızlandırdığından, bir yaşlı için kefir sindirimi kolay olduğundan, bir Parkinson'lu için Meksika fasulyesi dopamin'i artırarak Parkinson'da olumlu etkide bulunduğundan dolayı doğru gıda olarak tanımlanabiliyor. Diğer tarafta hormon, tuz, şeker, nitrit, aspartam ve daha pek çok katkı başta kanse; olmak üzere sağlık sorunlarına zemin teşkil edebiliyor. Yani yanlış gıda olabiliyor. Kısaca sağlığımız doğru ve yanlış gıda'yı. içinde bulunduğumuz sağlık sorunlarını, metabolik farklılıklarımızı ve yaşam koşullarımızı dikkate alarak ve dikkatli bir şekilde değerlendirerek belirlememize bağlı. Doğru gıdaları belirleyerek bunları hayatımıza entegre ettiğimiz ve yanlış gıdaları da bir o kadar hayatımızdan dışladığımız ölçüde tıbbi müdahalelerin etkinliğindeki ve yaşam kalitesindeki artışı açıkça ve kolaylıkla görmemiz mümkün olabilecektir. Bu kitap, sadece ve sadece bu amaca yönelik olarak ve en son gerçekleştirilmiş akademik çalışma verilerine dayanılarak, gıda'yı yaşam kalitesini artırmak ve sağlığı korumak doğrultusunda tüketmek amacında olan değerli okuyucuya yararlı olması amacıyla yazılmıştır. Doğru ve yararlı bilginin değerli okuyucuya ulaşması bu çalışmamdaki tek dileğim. Yararlı olması ve bu hedefine ulaşması dileklerimle, sağlık, huzur, başarı ve iman dolu yıllara,
Dr. Uğur Göğüs
Özellikler |
|
Barkod | 9789758778751 |
Katkıda Bulunanlar |
Saat 12:00'e kadar verdiğiniz siparişler aynı gün kargoda.
İletişim bölümümüzden bizlere herzaman yazabilirsiniz.
Kart bilgileriniz saklanmadan güvenli şekilde bankaya gönderilmektedir.
En iyi fiyatı sizlere en hızlı kargo ile sunuyoruz.