Sanat Tarihi’nin farklı dönemlerine ait, farklı üslup ve malzemelerle yapılmış resimler, arkalarında yatan öyküler bilinerek bakıldığında çok daha zevkli bir seyir ve donanımlı bir görsel okur yazarlık vaat eder. “Bu resim ne anlatıyor?” serisinin ikinci kitabı olan Bu resim ne anlatıyor? Mitoloji, Yunan kültürü ile ilgili en önemli kaynaklardan birisi olan mitolojik öyküler bağlamında, en bilinenlerden daha kenarda köşede kalmış olanlara kadar bir dizi imgeyi çözümlemeye, ayrıntılarda gizli olanları bulmaya çalışıyor.
Mitolojik konular, Batı resim tarihine Rönesans dönemi ile birlikte yeniden ve görkemli bir giriş yapmıştır. Bu yüzden kitapta ağırlıklı olarak Rönesans ve sonrası dönemlere ait resimler örnek olarak seçilmiştir. Serinin özelliği olarak, bu kitapta da mitolojiye dair en çok resmedilmeye değer bulunmuş öyküler seçilmiş, bunların betimlendiği bir örnek üzerinden üslup, dönem ve sanatçı bilgileri verilmiş ve aynı konuya ait benzer örneklerde ise öyküye ilişkin ayrıntılara odaklanılmıştır.
Kitapta, Olympos Dağı’nın On İki Tanrısı, Prometheus, Zeus ve Leda, Yüz Gözlü Dev Argos, Dokumacı Arakhne, Artemis ve Kallisto, Apollon ve Marsyas, Aphrodite ve Ares, Atalante ve Hippomenes, Herakles, Hermes, Dionysos ve Paris’le ilgili olan ve her biri kendi içinde önemli kültürel ve ahlaki öykülere yer verilmiş ve bu öyküler toplam 152 resim üzerinden anlatılmıştır. Kitabın sonunda tanrı ve tanrıçalar hakkında kısa bilgiler, bu mitolojik karakterlerin sembolleriyle ilgili açıklamalar ve bazı teknik terimlerin anlamına ulaşmayı kolaylaştıran küçük bir sözlük yer almaktadır.
Zerrin İren Boynudelik’in “Bu resim ne anlatıyor?” başlığı altında hazırladığı diğer kitaplar, İkonografi, Günlük Hayat (Emine Önel Kurt’la beraber) ve Alegori üzerinedir.