Yazar: Yayınevi: Spor Yayınevi
ANTİK OLİMPİYAT OYUNLARI
Günümüz uygarlık seviyesi, sosyal ve kültürel hayatının binlerce yıllık bir birikimin sonucu olduğu kuşkusuzdur. Bu tarihsel süreç içerisinde Antik Çağ uygarlıklarının, modern hayatın temellerinde yer alan birçok örneği barındırdığı ise şüphesizdir. Özellikle antik çağın ilk yüksek medeniyetlerinden günümüze aktarılan mirası göz ardı etmek mümkün değildir. Batı’nın birçok alanda öykündüğü Antik Yunan uygarlığı ise bugün tanımladığımız anlamda sporun ve sportif organizasyonların ilk örneklerini barındırmaktadır. Modern Olimpiyat Oyunları’nın da kuruluşunu etkileyen en önemli faktörlerden biri olan Antik Yunan vücut kültürü ve Antik Olimpiyat Oyunları’na karşı gelişen ilgi ve farkındalık, özellikle 19. yüzyılın sonlarından itibaren günümüze kadar artarak devam etmiştir.
Olimpiyat oyunlarına yoğunlaşan ilgi ülkemizde –belki de yakın tarihin daha çekici olması nedeniyle- genellikle Modern Olimpiyat Oyunları’na odaklanmaktadır. Başta Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin çalışmaları ve yayınları olmak üzere modern oyunlara ilişkin önemli bir literatür birikime sahip olunmasına rağmen Antik Olimpiyat Oyunları’nı kapsamlı biçimde ele alan çalışmalara daha az rastlanmaktadır.
Bu eserde Antik Yunan’ın sosyal ve kültürel gelişiminin en önemli sacayaklarından biri olan sportif uygulamaların zirvedeki yansıması ve döneminin en büyük fenomenlerinden Antik Olimpiyat Oyunları kapsamlı biçimde ele alınacaktır. Eserin ilk bölümünde Antik Yunan’da tarihsel süreç içerisinde sportif aktivitelerdeki anlam ve anlayış değişikliğinin uygulamalardaki yansımaları ve Yunan toplumunun vücut kültürünün temel taşları üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda sporun görünümü, uygulama nedenleri, fonksiyonları ve toplumsal yapı içindeki yeri ele alınacaktır. Ardından Antik Yunan’da atletik festivaller incelenecektir. İlk ve en büyük atletik festival olan Olimpiyat oyunlarının, sosyal ve kültürel hayattaki etkilerinden ve örneğinden yola çıkılarak organize edilen irili ufaklı diğer atletik festivaller üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde Antik Olimpiyat Oyunları’nın kutsal mekanı olan Olympia ve oyunların dini kökenleri üzerinde durulacaktır. Oyunların üzerine inşa edildiği dini ritüeller, kutsal alandaki dini ve sivil yapılar ile spor tesisleri okuyuculara tanıtılacaktır. Üçüncü bölümde ise Antik Olimpiyat Oyunları’nın başlangıcı, temel yapı taşları incelenecek, kutsal ateşkes, atletler, hakemler, kadınlar ve oyunlar, olimpiyat yemini ve cezalar, branşlar ve disiplinler ile oyunların nasıl sona erdiğinden bahsedilecektir.
Antik Olimpiyat Oyunları’nın başlangıcından son bulmasına kadar detaylı olarak ele alınmaya çalışıldığı bu kitabın, Türkçe yayınlardaki mevcut literatür boşluğunu kısmen de olsa doldurması, gelecekte ilgili alanda yapılacak olan akademik çalışmalardaki tüm paydaşlar için bir başvuru kaynağı olması umulmaktadır.
Dr. Tolga ŞİNOFOROĞLU
Özellikler |
|
Barkod | 9786257048125 |
Katkıda Bulunanlar |
Saat 12:00'e kadar verdiğiniz siparişler aynı gün kargoda.
İletişim bölümümüzden bizlere herzaman yazabilirsiniz.
Kart bilgileriniz saklanmadan güvenli şekilde bankaya gönderilmektedir.
En iyi fiyatı sizlere en hızlı kargo ile sunuyoruz.