Saat 14:00'a kadar verilen siparişleriniz AYNI GÜN KARGO. 4500 TL ve üzeri KARGO BEDAVA
logo

    1930 - 1960 Yıllarında Bursa'Da Eğlence Hayatı Ekrem Hayri Peker

    Yazar: Yayınevi: Ekin Basım Yayın

    Saat 14:00'e kadar verdiğiniz siparişler aynı gün kargoya verilir.
    Saat 17:00'e kadar verdiğiniz siparişler ertesi gün servise çıkar.

    Ürün Açıklaması

    1930-1960 Yıllarında Bursada Eğlence Hayatı - Ekrem Hayri Peker


    Sizi Bursa'nın yaşam kültüründe bir yolculuğa çıkarmak istiyorum. Derelerinde balıkların yaşadığı ve su içildiği, bin bir tondaki yeşilin hâkim olduğu; kısaca Evliya Çelebi'nin deyimiyle “Bir dut denizinin” bulunduğu uçsuz bucaksız bir ova ve yine onun deyimiyle “Velhasıl Bursa sudan ibaret” olan Bursa'ya. İçtiğimiz sular ya dağdaki kaynaklardan gelirdi ya da ovadan fışkıran artezyenlerden. Kitabımı okuyanlar belki de artezyen kelimesini çoktan unuttular.


    Ellili yıllarda halkın başlıca eğlencesi milli bayramlar, panayırlar, bayram yerleri, sinema, güreş, şehre gelen şarkıcılar-türkücüler-gazelhanlar, çadır tiyatroları, futbol maçları, Heykel önünde yapılan idamlardı…


    Ahar ve yaz aylarında gidilen mesire yerleri, Uludağ, sahil kenarları… Gölbaşı'nda veya Uludağ'da avcılık, derelerden, Nilüfer Çay'ında balık tutmak ve yüzmek. Müzikli çay bahçeleri…


    Ramazan aylarında ise sahneye karagöz-Hacivat, meddahlar, orta oyuncuları çıkarlar. Pınarbaşı'na çadırlar kurulurdu.


    1950'li yıllarda Setbaşı'ndaki Saray Sineması'nın alt katında Kervansaray Gazinosu açılmıştı. Kültürpark açıldığında İzmir'deki Kültürpark'a benzemesi için gazino ve pavyonlar açılmıştır.


    Şehir içinde Romans ve Kükürtlü gibi müzikli çay bahçelerinin yanı sıra, Bursa'nın kalburüstü kesimine hitap eden Havuzlu Park ve Park Otel gibi gibi mekâlarvardı. Daha sonra Heykel'de Roof açıldı.


    Bursa'da ilk birahane 1950'li yıllarda açılmıştır.


    Bursa'nın eğlence hayatına ellili yılların ortasında farklı üç renk geldi. 1955 yılında Kültürpark ve 1957 yılı sonunda Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu açıldı. Ayrıca o yıllarda Türkiye'nin eğlence hayatında bir yıldız olan Hayri Küçük ortaya çıktı. Bursa'nın eğlence hayatı değişti.


    Abonman usulünün uygulandığı Kışlık sinemalar, tiyatro, gazino ve müzikli çay bahçeleri, müzik ve eğlence programı yapan oteller doğal olarak gelir ve kültür düzeyi yüksek kişilere, memurlara hitap ediyordu.


    Çalışmamda 1950-1960 yılları arasında yayınlanan Bursa'da Hakimiyet Milletindir, ANT ve Yeni ANT gazetelerinde yer alan haberlerden, anı kitaplarından ve o yıllarda yaşamış kişilerin anılarından faydalandım.


    O yılların Bursa'sındaki eğlence yerlerini beraber gezelim, ne dersiniz?


    Özellikler

    Barkod 9786258117219

    Katkıda Bulunanlar