Kitap Tanıtım Yazısı:
“Deniz Sigortalarında Nedensellik ve Causa Proxima Kuralı” adlı kitabının yeni mevzuata uygulanması amacıyla başlayan yolculuk sırasında gelişen fikirlerle Prof.Ülgener konuyu genişletmeye ve deniz sigortalarında daha çok uygulamaya yönelik bir özellik kazandırmaya karar vermiştir.
Belirtilen saha ile nedensellik arasındaki bağlantının önemi sebebi ile kitabın başında, kısıtlı bir kapsamda, Causa Proxima Kuralı ile genel olarak bu alandaki teoriler ve deniz sigortasının arz ettiği özellikler kaleme alın-mıştır.
Kitabın ağırlıklı olan ve uygulamaya yönelen ikinci kısmında ise deniz ticareti ile sigortaları hakkında glo-bal kaynaklar ve bunun başında yer alan İngiliz Hukuku ve mevzuatı yer almaktadır. Deniz sigortacılığının kutsal kitabı şeklinde nitelendirebileceğimiz 1906 tarihli İngiliz Deniz Sigortaları Kanunu bu kitapta ayrıntıları ile ince-lenmekte ve kısıtlı bir .l.üde ama önemli bir şekilde adı geçen kanunu tadil eden 2015 tarihli İngiliz Sigorta Kanu-nu da yakın planda yerini bulmaktadır. Önemle ifade etmek gerekmektedir ki, kitabın hayli geniş ekler kısmında, 1906 tarihli kanunun Türk.e metni yer almaktadır.
Kitap deniz sigortaları bakımından önem taşıyan tüm sigorta türlerine yeri geldikçe ışık tutmaktadır. Aktif sigorta kapsamındaki tekne sigortaları (h&m), navlun ve kar kaybı sigortaları ile yük sigortalarının yanında, pasif sigorta kavramı dahilinde sorumluluk sigortası, daha bilinden tabiri ile kulüp (P&I) sigortaları da kitapta yer almakta ve “International Group” adındaki kulüp sigortaları birliğinde yer alan şirketlerin önemlerinin altı çizil-mektedir.
Kitap dahilinde
• mücbir sebep kavramının deniz sigortaları bakımından anlamı,
• zarar gören ü.üncü şahsın kulüp sigortacısına müracaat hakkının akıbeti,
• zararın doğumuna sebep olan olaylar bakımından birden fazla sebebin sigorta tazminatının ödenmesi üzerinden etkileri,
• poliçede yazan gemi değeri ile piyasadaki güncel değerin arasındaki farkın yarattığı sorunlar,
• sözleşme öncesinde sigortacıya verilen bilgilerin doğru olmamasının etkileri
gibi uygulamadan kaynaklanan hukuki sorunlar mahkeme kararları paralelinde incelenmekte ve açıklanmaktadır-lar.